Pojišťovácké připomenutí: Odjezd na dovolenou není jen o kontrole dokladů!

Čvc 12, 2023

Pojišťovny doporučují věnovat před prázdninovými cestami, zejména těmi směřujícími do zahraničí, zvýšenou pozornost vozidlu, které má sloužit k přepravě na takto dlouhých trasách. Kontrola stavu automobilu před jízdou je naprosto zásadní položkou ve výčtu všech příprav. Určitě není od věci nechat si vozidlo prohlédnout v autorizovaném servisu, je-li novější, nebo alespoň od známého automechanika, jde-li o vůz starší. Rozhodně takováto příprava zabere méně času  než řešení problémů v důsledku zanedbání technického stavu někde v cizině. I když, ani na Moravě nebo ve vzdálené části země to jistě není žádná selanka!

Určitě se vyplatí věnovat pozornost všem provozním kapalinám! Zkontrolovat stav a kvalitu chladicí kapaliny, brzdové kapaliny, samozřejmě motorového oleje, kde potřebu výměny může indikovat například jeho změněná barva nebo určité zakalení. No, a neméně důležité je nezapomenout na vodu do ostřikovačů. Její absence při jízdě v prudkém dešti třeba v koloně s kamiony na dálnici rozhodně není nic příjemného a pokud dojde k zásadnímu omezení viditelnosti a řidič netuší, co se děje na vozovce nebo v okolním provozu, může taková situace vyústit i ve srážku nebo autohavárii.

Při příležitosti doplnění kapaliny ostřikovačů není od věci zamyslet se nad výměnou gumových částí stěračů. Není to nic drahého ani časově náročného a je lepší vyhnout se té kruté chvíli, kdy se za prudkého deště guma rozpadne na několik částí, které se nekontrolovatelně míhají v provazcích deště řidiči před očima, takže hůř vidí, co všechno se před jeho vozidlem vlastně děje. Náraz do vozidla vpředu jako výsledek zanedbané kontroly stěračů není také ničím, o co by někdo doopravdy stál.

Pryč jsou doby škodovkářů (myšleni řidiči třeba škody 120) a dalších starších vozidel, kdy klimatizaci v horkých letních dnech představovala naplno otevřená okna (ještě ruční klikou) a větrání co nejrychlejší jízdou. Dnešní dálnice, zejména v případě, že nastanou kolony, se mohou změnit na žhavé peklo, které řidiče unaví a snižuje jeho pozornost, což opět nemusí skončit dobře. Moderní řidič tedy ví, že bez klimatizace nedá na cestách ani ránu! Je dobré dát si zkontrolovat zejména filtr. Někdy zazní od odborníků také varování před bakteriemi, plísněmi a dalšími nepříjemnostmi, které se mohou ve filtru nahromadit a během dlouhé jízdy je bude vdechovat celá posádka vozidla. Doporučuje se provádět servis klimatizace tak jedenkrát za dva roky. A ideálně právě před létem, resp. cestou na dovolenou!

Na pomyslném seznamu položek, co je třeba před cestou za hranice všedních dní vykonat, by neměla chybět výměna vzduchového filtru, což pomůže jednak motoru a pak řidičově peněžence v důsledku nižší spotřeby. Pokud si řidič není naprosto jistý, kdy naposledy měnil třeba svíčky, znamená to, že jde nejspíš o velmi dlouhou dobu, a tudíž asi není od věci svíčky nejen překontrolovat, ale možná i vyměnit!

Bezpečnou jízdu garantují také všechna světla automobilu, tedy, pokud jsou v pořádku. Takže je určitě dobré usednout za volant, vyzvat rodinu ke spolupráci a rozestavit její členy na strategické pozice před a za autem. Jejich povinností je posléze hlásit každé rozsvícení nebo naopak nesvícení příslušného světla. Tahle činnost se bez podobné taškařice nejspíš neobejde. Na rozdíl od kontroly funkce stěračů, kdy již ve filmu Vrchní prchni! zazní, že je zbytečné, aby manželka hlásila: „Stěrače stírají!“, protože to řidič přece vidí sám!

Co pneumatiky a tlak? No, kufr auta přecpaný vším potřebným k rekreaci zatěžuje auto, takže se doporučuje zvýšit tlak o nějakých 10–15 % než obvykle. Určitě je třeba před cestou dofouknut gumy, aby „neplandaly“. Ani trošičku. Není radno ani zanedbat dezén, aby až se případně kontrolující policista podívá, nenastal problém. A někde v zahraničí umějí být policisté extra přísní! Jsou-li pneumatiky již od pohledu sjeté, nezbývá než koupit ještě před dovolenou nové. Jistota je jistota.

Pak už jen nakopírovat víc exemplářů zelené karty, kdyby se něco stalo a zahraniční policisté si chtěli kopii ponechat. Zamyslet se, zda nesjednat časově limitované havarijko, jen na dobu rekreace, třeba. A konečně vyrazit za hranice všedních dní!

Pojišťovací podvod. Soud chce poslat bývalého ředitele pojišťovny na šest let do chládku!

Šest let přišil plzeňský krajský soud Josefu Cibulkovi, bývalému řediteli Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, tedy její pobočky v Plzni. Podle obžalovacího spisu předal Cibulka soukromému lékaři Zbyšku Urbanovi osobní údaje některých pojištěnců, na které posléze lékař vykazoval smyšlené zdravotní úkony. K podvodu docházelo mezi lety 2005-2012. Vyčíslená škoda dosáhla skoro 50 milionů korun. Josef Cibulka si za poskytnutí zmíněných údajů bral úplatky, ze kterých jezdil na zahraniční dovolené a pořídil si garsonku v západočeské krajské metropoli. Během několikaletého vyšetřování však Cibulkův spolupachatel, lékař Zbyšek Urban, zemřel. Gigantický rozsah trestné činnosti si vynutil dvoudenní řízení, které zabralo odůvodňování rozsudku před jeho konečným vyhlášením. Rozhodnutí soudu dosud nenabylo právní moci, advokát Josefa Cibulky se proti němu rozvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozhodnutí.

Kam na výlet o prázdninách?! Co třeba – nevyloupit Českou národní banku!

Funkcionalistická budova České národní banky v Praze Na Příkopě vznikla mezi lety 1935–1942 podle projektu architekta Františka Roitha. Původně pro Živnostenskou banku. Roku 1950 se stala sídlem ústředí Státní banky československé. Po sametové revoluci v roce 1993 začala sloužit České národní bance. Architektonický skvost je na vrchu ozdoben nepřehlédnutelnou sochou světlonoše se lvem. Česká národní banka už není pro veřejnost tak nedobytnou pevností, jak tomu u podobných institucí bývalo dříve. Veřejnost může nahlédnout i do některých masívních trezorů, prohlédnout si zlaté mince, slitky nebo cihly a dozvědět se spoustu zajímavostí! Tepající srdce ekonomiky má přichystáno hned několik expozic: Lidé a peníze nebo Za měnou lze navštívit v Praze, Brno pak nabízí zmíněný projekt Lidé a peníze.  V jeho rámci se návštěvníci, což mohou být i rodiny s dětmi, se dozvědí vše o roli České národní banky v naší ekonomice, zajišťování cenové i finanční stability, dohledu instituce nad trhem nebo aktivitách banky doma i ve světě. Druhá expozice Za měnou zase umožní poznat, proč je zdravý finanční systém důležitý pro každého obyvatele státu i mnohá další tajemství spojená s měnou. Výstavy jsou koncipovány tak, aby zaujaly návštěvníky prakticky jakéhokoliv věku. Několik let jsou k dispozici zájemcům z řad veřejnosti také nejrůznější doprovodné programy, ale také třeba odborná knihovna České národní banky nebo i její archiv. Během prohlídek expozic v bance je možné fotografovat! Na svém webu informuje Návštěvnické centrum banky i o řadě skvělých prázdninových programů. Pražské expozice mají otevřeno od úterý do pátku a to od 9.00 do 17.00, v sobotu pak od 10.00 do 18.00. Rezervace není vysloveně nutná, ale záleží na naplněnosti prohlídek.  Brněnská expozice má otevřeno od pondělí do pátku od 9.00 do 15.00. Vstup do expozic je zdarma!

Zdroje: (ortalřidiče.cz, Pneuboss.cz, seznamzpruvy.cz, novinky.cz, iDnes.cz, web České národní banky, Wikipedie.cz)