Staré povinné ručení – nový kabát

Říj 19, 2023

Aktuální zákon o povinném ručení nám tady v ČR šlape již 23 let. Za tyto léta byl různě upravován a novelizován. A přibyde nám novela zbrusu nová, která v platnost dojde pod stromeček letošní rok.

V první řadě se zvýší pojistné plnění z 35 milionů na 50 milionů Kč a to jak na újmy na zdraví či škody majetkové.

Dále už po Česku nebudete potřebovat cestovat se zelenou kartou. Tato změna by ale měla přijít až příští rok v červenci. Příprava k tomuto totiž bude ještě nějakou chvíli trvat. Pozor ale na cestách do zahraničí, tam ji budete stále potřebovat. Některé pojišťovny ji však budou zpřístupňovat i online ve svých aplikacích.

Povinné ručení bude nově povinnost řidiče. Dříve se vztahovala povinnost platit povinné ručení na vlastníka vozidla, nově se však bude týkat jeho provozovatele. Údajně by to mělo mít za následek jednodušší dohledávání viníků dopravních nehod. Však ti, kteří si půjčí např. auto od rodičů, si nemusejí lámat s tímto hlavu. Důležité bude, aby bylo vozidlo řádně pojištěno a případnou nehodu bude krýt pojištění rodičů.
Je také ale pravda, že tato celková změna v povinném ručení udělá mladým čáru přes rozpočet. 25letý člověk totiž v průměru zaplatí za pojištění klidně i o 170 % více než 53letý. Mladí řidiči totiž údajně způsobují až 2,5 x více nehod.

Další změnou, která bude v novele upravena je povinné ručení pro elektrokoloběžky. Jste-li vlastník, věnujte tomuto pozornost. Platí to pro koloběžky, u kterých je maximální konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h; 14 km/h, pokud je jeho provozní hmotnost více než 25 kg. Jedná se tedy o koloběžky ale také například i Segwaye. Cena pojištění by se měla pohybovat v řádu sto korun za rok. Rizikovost je totiž relativně podobná té z menších motocyklů.

Zdroj: idnes.cz