Lyžování letos končí, pojišťovny sčítají úrazy

Bře 22, 2023

Na horách pomalu končí lyžařská sezóna a pojišťovny budou chystat statistiky vyplácení pojistek za úrazy z letošní zimy.  České pojišťovny hlásí, že každý třetí úraz z těch, co připadají na lyžování u nás, je vážný! Vedle „běžných“ zlomenin rukou a nohou nebo jejich vykloubení, jde o úrazy hlavy, páteře nebo žeber.

Pokud se Čech zraní na domácí sjezdovce, stačí mu k úhradě nákladů léčby běžné zdravotní pojištění. Mít sjednáno ještě úrazové pojištění je ovšem výhodou. V případě uznání zranění pojišťovnou je posléze vyplacena smluvená částka. Denní odškodné, tzv. „bolestné“ se obvykle pohybuje v řádu stokorun za den léčby. Pojišťovny obecně doporučují soustředit se ovšem více na krytí úrazů zmíněné páteře, omezení hybnosti nebo trvalé následky. Vyplacené částky pak mohou být výrazným i významným příspěvkem k překonání nepříjemné životní události.

Češi přitom patří k lyžařským národům. 21% lyžujících obyvatel Česka dostalo zemi na celkově 4. místo v Evropě. A to nejsou zahrnuti snowborďáci. Letos ovšem z českých hor hlásí velmi nestandardní sezónu. Teplé počasí vedlo k situaci, kdy fungovaly spíše jen některé sjezdovky. Běžkařské stopy se příliš neudržovaly. Zimní lyžařská sezóna 2022/2023 patřila z hlediska Horské služby spíše k těm pouze průměrným. A to ještě v nižších stupních pásma průměru. Například v Krušných horách vyjížděli koncem loňského roku záchranáři k asi 60 případům. Polovina z nich však připadla na vánoční svátky. Pokud jde o jarní část lyžařské sezóny v roce 2023, pouze Krkonoše hlásí 25% nárůst případů.

U našich německých sousedů každý pátý úraz, který se stane při sportu, připadá na vrub právě lyžařům. Pojistitelé, kteří se zaměřují na úrazy, likvidují každoročně kolem 6000 lyžařských úrazů z celkového počtu 30 000 událostí, které zahrnují všechny sportovce. V průměru se vyplácí za každou pojistnou událost, která se stane lyžaři, kolem 7.700,- EUR. Důvodem je, že tato zranění kvůli své komplikovanosti vyžadují zdlouhavější léčbu a nezřídka i následnou rehabilitaci. Často zde totiž dochází k vykloubení končetin nebo přetržení šlach či vazů nebo natržení svalů. Nejčastěji bývá poškozeno koleno. Kolem 40% představují obecně zranění nohou a jen o 10% jsou na tom lépe ruce.  Každý desátý úraz se týká kyčlí nebo stehen.

Německo doporučuje svým lyžařům mít sjednáno soukromé úrazové pojištění zaměřené na krytí zranění a všeho s ním spojeného. Kryje pojistné události po celém světě a řeší i dlouhodobé následky úrazu. Veřejné zdravotní pojištění kryje pouze nezbytné náklady spojené s nasazením vrtulníku, ale jen tehdy, pokud bylo z lékařských důvodů nezbytné. Ostatní náklady na ošetření pak hradí pouze do výše, jaká je v obdobném případě obvyklá v Německu. Což ovšem nemusí stačit třeba někde v zahraničí.

Náklady na ošetření vážného úrazu se mohou vyšplhat od stovek tisíc až k milionům, třeba v případě páteře nebo hlavy. U „lehčích“ případů například ošetřená zlomenina může vyjít až na desítky tisíc korun, operace natržených vazů už šplhá v řádu přes sto tisíc korun. Zásahy horské služby vyjdou třeba na Slovensku k 16.800,- Kč, v Itálii okolo 1.700,- Kč. Nejdražší jsou z hlediska úrazů rakouské Alpy, kde k ošetření vzlétá standardně vrtulník. Tady ošetření stojí kolem 124.000,- Kč.

Pozor také na zranění způsobené třetí osobě. V případě sražení jiné osoby na svahu je nutné počítat nejen s úhradou ošetření a léčení, nýbrž také ušlým ziskem, poškozeným sportovním vybavením i případné další výdaje. Přeražená holeň se zlomeným krčkem tak mohou vyjít až na 1 900 000,- Kč, což zrovna není částka, kterou by běžný občan jen tak vytáhl z peněženky. Někdy může srážka skončit i tragicky. Vloni 14. března srazil dvaapadesátiletý lyžař z Berouna známou mediální osobnost, oblíbeného propagátora Šumavy, osmaosmdesátiletého Emila Kintzla. Ten o dva dny později zemřel v nemocnici na zranění hlavy. Policie posléze dospěla k závěru, že pan Kintzl nehodu zavinil tím, že se nepředvídatelně pohyboval po celé šíři sjezdovky, takže překážce, jíž se stal, nebylo možné se vyhnout ani obezřetnou jízdou.

Důraz na lyžařskou obdobu motoristického povinného ručení začíná čím dál víc nabývat na významu! Zejména ve světě. Například v Itálii je aktuálně pojištění „Odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám“ povinné, kdo se jím neprokáže italským správním orgánům, může zaplatit pokutu ve výši 100 – 150,- EUR. (Zdroje: Srovnejto.cz, e15.cz, ČTK, Blesk.cz)

Drahé pojistky proti případům masové střelby v USA!

Nečekaná střelba na veřejnosti, v obchodních domech nebo ve školách patří k nepříjemným americkým fenoménům, které se zejména poslední dobou často objevují v médiích. Je zajímavé, že sousední Kanada je v tomto směru výrazně klidnější a bezpečnější. Novinové titulky někdy znepokojivě hlásí, že mrtvých bývá při těchto incidentech více, než je dní v roce.

Jen od počátku roku 2023 došlo ve Spojených státech k 67 případům střelby na veřejnosti. Přitom termín masová střelba je používán v případech, kdy útočník zastřelí nebo zraní čtyři nebo více osob najednou. Za nejhorší incident posledního desetiletí je považována vražda 2 učitelů a 19 dětí na jedné z texaských základních škol v loňském roce. Obrovskou paniku a silnou stopu v povědomí světové veřejnosti zanechal útok dvou studentů 12. třídy v coloradské Columbine High School, kdy došlo 12. dubna 1999 k vraždě 1 učitele s 12 studenty a 21 osob bylo zraněno. Došlo i k přestřelkám s policií. Vrazi se kromě automatických zbraní ozbrojili také doma vyrobenými výbušninami, které ale naštěstí selhaly.

Příčiny těchto událostí nebývají jednoduché a určitě by k jejich rozebrání nestačil ani prostor, který máme k dispozici. Zásadním problémem tu ovšem je prakticky bezproblémové legální držení zbraní nejen dospělými, ale také dětmi! Roční statistiky masové střelby se v Americe zhoršují každým rokem a nyní již převyšují i statistiky dopravních nehod. Jen od roku 1990 v USA zemřelo na následky masové střelby přes milion osob. Nejméně 30% Američanů drží zbraň!

Je tedy jen logické, že na pojišťovacím trhu silně vzrostla poptávka po pojištění proti podobným událostem. Toto pojištění – proti aktivní střelbě ozbrojence na neozbrojenou veřejnost – obvykle kryje náklady soudního procesu, opravu škod způsobených střelbou na budovách, léčebné výdaje i právní a psychologickou pomoc pro traumatizované účastníky masové střelby nebo jejich pozůstalé. Poptávka po takovém druhu pojištění u amerických pojišťoven skokově vzrostla a to o 30 – 35%. Tržby za toto pojištění stouply o 25%. Zvyšující se brutalita i počet útoků zvedla oproti roku 2022 krytí z 1 – 3 milionů USD na 5 – 10 milionů USD. Zájem o pojištění mají hlavně školy, obce, náboženské spolky, veřejné instituce, bary, restaurace, zdravotnická zařízení nebo organizátoři hromadných akcí (např. koncertů). Krytí v hodnotě milionu stojí desítky tisíc dolarů. Cena se stát od státu liší. Řada organizací však na takové pojištění ani nedosáhne.

Bohužel, nárůst podobného násilí jak ve školách, tak ve zdravotnických zařízeních nebo na úřadech zaznamenáváme v posledních letech také v České republice. (Zdroje: O pojištění.cz, Novinky.cz, Wikipedie)