Sucho, sucho, sucho! Jak se proti němu pojistit?

Pro 5, 2022

Jak převézt sucha? Zemědělským pojištěním se státní podporou!

Letošní horké měsíce rozhodně nepřinesly evropským zemědělcům radost ze slunění na loukách nebo plážích. Naopak. Vrásky na čele jim zvlnila zničující sucha. Zejména počátkem srpna stála téměř polovina Evropy v pozoru. Úporné sucho totiž neznamená jen zničující faktor pro zemědělská odvětví, ale také rizika požárů. Letošní vlna sucha, která zasáhla Evropu, se nejspíš stane jednou z nejhorších za posledních 500 let.

Jak a kde sucha škodí? Zejména v zemědělství.  Pokles výroby může producentům způsobit problémy s cash flow a navíc jejich vstupní náklady prudce rostou. Neblahým trendem je rychlejší růst nákladů než spotřebitelských cen, což působí pokles marží.  Odborníci téměř s jistotou očekávají, že někteří zemědělští výrobci nebudou mít dostatek peněz k financování nadcházející sezóny 2023. Ta ovšem začala již letos – říjnovým setím!

U zemědělského pojištění jde hlavně o minimalizaci škod, zejména těch nečekaných, způsobených nepředvídatelnými přírodními živly. Zemědělci mají samozřejmě možnost pojistit si jak zvířata, tak plodiny. Zároveň je ovšem čeká jeden příjemný bonus: Na sjednané pojištění mohou za určitých okolností získat i státní dotaci na pojištění proti suchu. Sucho totiž nelze samostatně pojistit. Zájemci si však musí pojistit více než 50% kompletní výměry své plochy. Proti následkům sucha lze pojistit zejména tyto tři vybrané plodiny: ozimnou pšenici, kukuřici a slunečnice.

Nejlepším řešením je určitě kombinace různých pojistných produktů, tak aby pokryly všechna potenciální rizika. Pojišťovna obvykle přihlíží nejen k předmětu a druhu podnikání, ale také například ke geografické poloze. Důležitou roli může sehrát například koeficient odrážející krupobitní pásmo, jímž se případná částka pojistného násobí. Kde bývá výskyt krupobití vyšší i zemědělec hradí vyšší pojistné než tam, kde kroupy hrozí jen minimálně. 

Pojištění proti krupobití se nejvíce týká zejména plodin. Vedle uvedeného rizika sucha a vyšších teplot. Co ale zvířata? V jejich případě jde hlavně o pojištění proti nákazám definovaným ve veterinárním zákoně. Může se ale také pojistit riziko úrazu zvířete, poporodních škod, nákazy, hromadné infekční onemocnění nebo i zasažení bleskem.

Zemědělci, kteří chtějí čerpat státní podporu na uvedený druh pojištění, musí ovšem dodržovat pravidla pro čerpání zmíněné státní podpory a ještě než pojistné uhradí, a pak požádat nejdříve PGRLF (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond). Získaná sleva může představovat 65 % z ceny pojistného, nejčastěji dosahuje okolo 50 % uvedené výše.

V současné době lze sjednat pojištění plodin i zvířat u asi šestice pojistitelů. Jimi nabízené produkty se od sebe různou měrou nabízených kombinací odlišují. Zemědělci v posledních letech dávají přednost sjednávání svých pojistných smluv u jednoho poskytovatele. Dobrý výběr pojistitele může přinést zemědělskému podnikateli nerušený spánek: Platí, že pojištěný zemědělec se rozhodně nemusí bát rozmarů počasí!

Vražedná vedra škodí nakonec i peněženkám!

Hladina spodních vod klesla na historické minimum. Nepomohla ani letošní zima, jakkoliv bohatá na sníh. Nízký stav vody a vražedná sucha ve zbytku roku ovšem neškodí jen zemědělcům! S problémy se potýká také třeba komerční říční plavba. Klíčová německá dopravní tepna, řeka Rýn, propojující Německo s Nizozemím, si sníženou splavností vynutila to, že kontejnerové lodě mohou přepravit jen zlomek běžného nákladu. A to obvykle s podzimem hladiny řek ještě více klesají.

Pokles vodních hladin ovšem dopadá také na výrobu elektřiny z vodních elektráren nebo i chladicí systémy jaderných elektráren. To negativně ovlivňuje výrobu elektřiny, což je za současné světové energetické krize vyvolané útokem Ruska na území Ukrajiny obzvláště nepříjemným problémem.

Ušetřeni nezůstávají ani zemědělci. Se začátkem války ceny plodin vyletěly prudce vzhůru a dosáhly rekordních hodnot, následoval cenový pokles. Jenže horka a následná sucha mohou vést postupně znovu ke zvýšení cen plodin.

Tradičně řada zemí i během letošního léta bojovala s požáry, které velmi negativně ovlivňují cestovní ruch. Znemožňují nejen rekreaci, ale také podnikání a obchodníci či poskytovatelé služeb přicházejí o zisky, mnohdy i o živobytí. Letos ne právě tradičně oheň zasáhl také Česko. Rozsáhlý požár národního parku České Švýcarsko představoval náročnou výzvu i pro Českou republiku. Ta musela dokonce přijmout pomoc ze zahraničí ve formě zápůjčky hasících letadel. 

Problémy se suchem, nízkou hladinou spodních vod nebo požáry letos sužovaly téměř polovinu Evropy. Nejnovější přehled – mapa kombinovaného indikátoru sucha (Combined Drought Indicator ) – mimochodem, zahrnuje i prvních 10 srpnových dnů, zřetelně znázornila, že ve 47% evropských zemí panovaly varovné podmínky a stav pohotovosti se i nyní týká asi 17 % Evropy.

Meteorologové předpovídají neobvykle teplý listopad. Ten se sice bude hodit na příjemné podzimní procházky přírodou zbarvenou do zlatoruda a děti si užijí haldy spadaného barevného listí; leč větší teplo, než obvykle ovšem nevěstí nic dobrého. Výkyvy klimatu jakovby dávaly najevo, že něco je jinak. Což není právě dobrá zpráva pro ty, kdo jsou v podnikání nějak závislí na počasí. Tyto změny se zřejmě odrazí také na mapách pojišťoven a vyznačování nových pásem s novými či zvýšenými riziky. Nakonec tak výkyvy počasí ohrozí peněženky nás všech. 

Prodloužený víkend: Proč se nemrknout třeba na Obchodníka s deštěm?

K tématu se hodí pustit si večer třeba stařičký báječný americký film Obchodník s deštěm (1956). Kupodivu není jen o šarlatánství snílkovského podvodníčka Starbucka, jehož „tyčinky“ mají zázračně snést déšť na rozpukanou půdu, ale o naději, což rozezná i druhá hlavní postava filmu, staropanenská Líza Curryová, která se, vědoma si všech jeho chyb i nereálnosti jeho byznysu do Starbucka zamiluje. Výřečný Starbuck totiž umí také v lidech probouzet to lepší a proměňovat je. Ve filmu svými výkony zazářily dobové hvězdy: Burt Lancaster a Katharine Hepburn.